Lehetőség a klímaváltozás megállítására

A klímaváltozás káros hatásait már egyre többen érezzük a saját bőrünkön. Napjaink egyik legégetőbb problémája ez, melynek nagysága az üvegházhatású gázok (például a CO2 és a metán) légköri koncentrációjának emelkedésével fokozatosan nő.

szén-dioxid kibocsátás - klímaváltozás
Klímaváltozás okaiMegoldás a klímaváltozásra

Megoldás a klímaváltozás fő hatásaira

Amit azonban kevesen tudnak, hogy az üvegházhatású gázok (CO2) mennyisége csökkenthető direkt, egyszerű és hatékony módon. A fák, mint tudjuk megkötik a levegőben található CO2 egy részét, ezzel lassítva a globális felmelegedést és a klímaváltozást.  Az hogy egy adott fa mennyi szén-dioxid megkötésére képes, a fa fajtájától függ. Általánosságban elmondható, hogy egy fa, minél gyorsabban nő, annál több CO2-t képes megkötni.

Széndioxid megkötés

Egy növény növekedését alapjaiban határozza meg a tápanyagok és a víz hozzáférhetősége. Az olyan rendkívül gyorsan fejlődő és gyarapodó fáknak, mint a Paulownia fafajták, a sok tápanyag és víz mellett rengeteg szén-dioxidra is szükségük van szerkezetük kialakításához.

A növények fotoszintézisük során szén-dioxidot kötnek meg, melynek szén tartalmát szerkezetük építésére fordítják. A gyorsan növő fák, ezért rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, mellyel hozzájárulnak a saját növekedésükhöz és a klímaváltozás megfékezéséhez is.

Megkötött CO2 mérés

A fák által megkötött szén-dioxid mennyiségét pontosan mérni azonban roppant bonyolult feladat, ezért számításokra, becslésekre kell hagyatkoznunk. Ennek egyik módja, hogy a kivágott fa, mint biomassza tömegéből és összetételéből következtetünk az évek során megkötött CO2 mennyiségére.

A szén-dioxid megkötés egyenesen arányos a biomassza szárazanyagának mennyiségével, amit kisebb-nagyobb mértékben számos tényező befolyásolhat. Ezek fontosság szerint csökkenő sorrendben:

  • termőhelyi adottságok: talaj-, és éghajlati viszonyok;
  • termesztéstechnológia: ültetési rend, öntözés, tápanyag-utánpótlás;
  • fajtajellemezők: növekedési erély, nedvességtartalom, térfogatsűrűség.

Spanyol, amerikai, kínai és magyar tapasztalatokat összevetve megállapítottuk, hogy a Paulownia fajták átlagos szén-dioxid megkötési képessége évente 60±40 t/ha, az első hat évben.

Van azonban a Paulownia fajták között egy olyan típus, amely kiemelkedő a szén-dioxid megkötés terén. Ennek a fajtának a neve Oxyfa (hivatalos elnevezése Paulownia Clone in Vitro 112), mely több éves független kutatási eredmények alapján[1], a többi vizsgált Paulownia fajnál magasabb széndioxid megkötési képességgel bír, amely kedvező körülmények között elérheti az évenkénti 111 t/ha mennyiséget is.

Különböző fafajták átlagos szén-dioxid megkötése
Cser   7,8 tonna/hektár/év
Kocsányos tölgy   9,1 tonna/hektár/év
Fehér akác 10,7 tonna/hektár/év
Bükk 11,6 tonna/hektár/év
OXYFA 111 tonna/hektár/év

Az olyan fák telepítésével mint az Oxyfa, aktívan és direkt módon lehet tenni a klímaváltozás ellen, a  levegőben lévő  CO2 mennyiségnek csökkentésével. Ezzel tisztább és élhetőbb környezetet is teremtünk magunk és gyermekeink számára.

[1] Forrás: Zuazo, Victor Hugo Duran, et al. (2013): Biomass yield potential of paulownia trees in a semi-arid Mediterranean environment (S Spain). International Journal of Renewable Energy Research (IJRER) 3.4 (2013): 789-793.