A Paulownia fák bemutatása

Vajon létezik olyan fa amely hihetetlenül gyorsan nő, megköti a káros anyagokat és még kimagaslóan sok oxigént is termel. A természet sok mindenre képes…
Olyan élőlények kifejlődésére is, mint a Paulownia fa.

Paulownia fák eredete

A Paulownia  – ismertebb nevén a császárfa – Kínából származik, ahol a  feljegyzések szerint, már 3000 évvel ezelőtt is ismerték.

A fa elnevezése Philipp Franz von Siebold német ázsiakutató-és botanikushoz köthető, aki a növényt I. Pál orosz cár lányáról, Alexandra Pavlovna Romanováról nevezte el. A források szerint Pavlovna tekintette elsőként kedvenc fájának a Paulowniát. A „császári” jelző utalhat a lány státuszára, de az is lehetséges, hogy a fa, kiemelkedő tulajdonságaiért érdemelte ki a jelzőt.

PaulowniaKínában egyébként egy ősi szokás szerint, amikor lány gyermek született, a család egy császárfát ültetett, ami akkor került kivágásra, amikor a lány férjhez ment. Az ekkor kivágott fa anyagából használati tárgyakat és bútorokat készítettek az ifjú pár számára. A szokás jól mutatja a fa gyors növekedési képességeit, valamint széles felhasználási lehetőségeit is.

A Paulownia Tomentosa esetén, név második felében szereplő „Tomentosa” latin szó, szőröst, szőrözöttet jelent, ez egyaránt utalhat a császárfák nagy leveleinek fonákján lévő pehelyszőrökre, de utalhat a fiatal hajtásvégekre és az őszi virágkezdeményekre is.

 

Császárfa jellemzői

A Paulownia fák lombhullatók, nagy szív alakú levelekkel rendelkeznek, melyek 10-25 méter magasra képesek nőni. A fa 5-7 év alatt több mint 10 méteres magasságot ér el, ami évente megközelítőleg 2-3 méteres növekedést jelent. Fejlődési sebesség tekintetében kiemelhető a császárfák közül az Oxyfa fafajta, mely 6 év alatt a 16 méteres magasságot is elérheti. Emellett széndioxid megkötő képessége is nagyon magas.

A Paulownia fákat fajtát óvni kell a szélsőséges hidegtől, napfényigényük magas, leginkább a mediterrán éghajlatot kedvelik.

A keresztezett császárfák, már sokkal jobban viselik a mérsékelt éghajlati klímát.

Paulownia fák előnyei

140812_KA-0014Nyersanyag szempontjából is figyelemreméltóak a Paulownia fák, egy 8 éves fa törzséből kb. 1 köbméter faanyag termelhető ki, melyet főleg bútorkészítésre használnak. Anyaga fűtőérték tekintetében is, a barnaszénhez hasonlatos, de a bútoripari célokra felhasználni sokkal jövedelmezőbb.

Lombját és leveleit kitűnően lehet hasznosítani, mind zöldtrágyaként, mind pedig takarmányként.

Szintén érdekes tulajdonságuk, hogy tarvágás után tönkről képesek újranőni, emellett az első kivágás után már gyorsabban képes elérni a vágásérett méreteket (4-5 év).

A legtöbb Paulownia fajta magvetéssel szaporítható, néhány fajtája azonban laboratóriumi keresztezés útján jött létre és kizárólag laboratóriumi körülmények között szaporítható. A magról szaporodó egyedek invazívak, míg a mikroszaporítással létrehozott csemeték nem jelentenek inváziós veszélyt az őshonos élővilágra.

 

Császárfa Magyarországon

Itthon a Paulownia  fákat régebben inkább alakja és virágzatuk miatt ültették. Magassága valamint liláskék jó illatú virágra szép dísznövénnyé teszi, így parkokban és arborétumokban lelhetünk rájuk.

Manapság a magyarországi mezőgazdaságban inkább kiemelkedő növekedési tulajdonságai miatt figyeltek fel rá, alternatív energiaforrásként, mint energianövény, de egyre növekszik a faanyag valamint az széndioxid-megkötő tulajdonságai miatti érdeklődés is.

 

Paulownia ültetvény

Kínában főleg a környezetre gyakorolt pozitív hatásai (magas CO2 megkötés, magas oxygén termelés) miatt ültetik őket. Ez nagyságrendben több millió hektáros ültetvényeket jelent, csak Paulowniákból.

Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a fent írtakat, gyors növekedése, nagy mennyiségű, kimagasló minőségű faanyaga, sokrétűen felhasználható lombja és levelei, kiváló befektetéssé teszik a Paulownia fákat.